Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpravodaj 2023

10. 12. 2022

ZPRAVODAJ 2023
Klub pěs4telů citrusových a jiných užitkových tropických a subtropických
rostlin v Brně.
Vážení členové a příznivci našeho spolku,

v uplynulém roce 2022 byla naše činnost částečně ovlivněna probíhající epidemií. Po dobu několika let měla naše organisace 40 členů, dnes jen 26. Přicházejí ale noví členové a vrací se i naši bývalí členové-příznivci. Myslím si, že máme veřejnosK stále co nabídnout. Největší oblibě se těšila výstava v botanické zahradě, kterou navšMvilo kolem 900 plaMcích návštěvníků. Vystaveno bylo 102 exemplářů subtropických a tropických užitkových rostlin v dobrém stavu. Vypůjčeny byly rostliny i od jiných pěsKtelů, kterým také velmi děkuji. Na základě rozhovoru s ředitelkou botanické zahrady Mgr. Chytrou bude do budoucna nutné rozšířit sorKment vystavovaných i prodávaných rostlin. Odměnou všem, kdo vystavovali a jinak se podíleli na výstavě, bude sleva na zájezd. V letošním roce jsme uspořádali zájezd na Ostravsko, kde žije několik známých pěsKtelů subtropických rostlin. Viděli jsme pěkné a zdravé rostliny i úspěšné pěsKtele, na konec i občerstvení všem přišlo vhod .
Přednášky v nemocnici u svaté Anny v tzv. klauzuře střídaly panelové diskuze na různá témata. Na výborových setkáních konaných jednou měsíčně jsme v dobré atmosféře projednali vše potřebné. Na akci roubování jsmeporadili, jak roubovat a bylo i možné si nechat naroubovat své rostliny od zkušenějších citrusářů. Děkuji všem, kteří pro tuto akci dodali své rouby i podnože.
Přeji vám všem pevné zdraví
Jiří Trávníček


Fíkovník Smokvoň (Ficus Carioa) se v podstatě pěstuje v keřové a malé stromové formě a obvykle dorůstá do výšky 3 – 5 metrů, v přirozených podmínkách někdy až 10 metrů. Kůra větví \kovníku je hladká. Větve vyrůstají ze sukovitého, zkrouceného, nebo ohnutého kmene již nízko nad zemí. Listy jsou tuhé a kožovité a v období vegetačního klidu (dormance a postdormance) z větví či z prutů odpadávají. Doba květu je od března do července. Fíky se v podstatě dělí na tři hlavní skupiny: 1. skupina Adriatická: která nemá přirozené opylovače a plodí tzv. partenokarpicky.
2. skupina Smyrenskaja (Smyrnatyke) a pro úspěšné opylení samičí rostliny je potřeba opylovač. V tomto případě se jedná o vosičku velikou asi 5 mm s názvem Blastophoga Psenis. Vosička se líhne na samčím stromě nebo keři. Po vylíhnuM vyleze z kopri\ku a zamíří do dalších kopri\ků, kde se spáří se samečky a naklade vajíčka do samičích květů a líhnoucí se noví jedinci opylí květ.
3. skupina San Pedro (San Pedro type): Breba\ky tvoří partemokorfiky a pro dozrávání hlavní sklizně potřebují opylení.
Já mám na zahradě v Černovicích dva \kovníkové keře skupiny adriaKcké odrůdy Brown Turkey, které vydrží mráz až do -15 °C. Jsou chráněny plechovou zdí chaty, základní školou, Novou Mosilanou a obchodní školou. Šířka i výška keřů dosahuje cca 3 metrů. Tento rok už jsem sklidil z obou keřů asi 500 ks \ků. Díky teplému podzimu mi dozrála i větší část druhé úrody, i když s menšími \ky. Fíkovník vždy plodí na jednoletých prutech. Dle rady zkušeného citrusáře pana Jana Urbánka už 3 roky keře nebalím do netkané texKlie a oba keře přežily bez úhony. Letos jsem si i poprvé vyrobil fíkový džem.

Recept na fíkový džem (marmeládu):
Ingredience:

1kg fíků (i měkkých)
1 čajovou lžičku skořice (nebo 2 cm kůry)
1 celý citron
Červený pepř
250 g třtinového cukru (nebo želírovací cukru pro diabetiky)
2 velké broskve

Postup práce:
Fíky a broskve pokrájíme na měsíčky, zasypeme cukrem, přidáme skořici a na mírném ohni necháme rozpustit cukr. Poté teplotu zvýšíme a přivedeme k varu. Přilijeme citronovou šťávu a za občasného míchání vaříme asi 20 minut do změknutí fíků a svaření tekutiny na sirup. Směs rozmixujeme z části, nebo zcela do hladka a dochutíme červeným pepřem. Ještě horkou směsí napustíme čistou sklenici, uzavřeme a víčkem dolů necháme zhruba 5 minut odpočinout. Já ještě sklenice 20 minut sterilizuji v zavařovacím hrnci, marmeláda déle vydrží. Skladujeme v chladu, nejlépe v lednici nebo ve spíži.


Kaki (někdy také Tomel nebo Churma) je plod ovocného stromu tomelu japonského z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu
Diospyros znamená „Diovo ovoce“. Plody mají jasně oranžovou barvu, tvarem připomínají pomeranč anebo rajče a dorůstají do 5 – 8 cm. Toto exotické ovoce chutná jen dobře vyzrálé a má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem, s nádechem vanilky). Já pěstuji na zahradě v Černovicích kaki odrůdy Virginiino. Před čtyřmi roky jsem zakoupil dva stromky v květináči od pana Ing. Rézla z Velkých Němčic. Jeden strom bohužel uhynul, neboť mi ho zajíci okousali až ke kořenům, druhý stromek jsem zachránil. Druhým rokem po výsadbě jsem měl 22 plodů, třetím rokem po výsadbě jen 4 plody. Dnes je stromek vysoký asi 3 metry a sklidil jsem asi 150 plodů. Též jsem stromek prostříhal a zakrátil vrcholový terminál. Plody jsem sklidil předposlední týden v listopadu ještě tvrdé a po 14 dnech změkly a dozrály. Většinu jsem rozdal a pár jsem si nechal pro svou potřebu.
Doporučuji je konzumovat, jakmile je dužina měkká. Jsou chutné a velice dobré, též se dají sušit anebo použít jako přísadu do salátů, dezertů či zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel.
1. místopředseda citrusářů
Jan Maronczak


Významná výročí členů klubu v roce 2023

Škrla FranKšek
Kaláb Zdeněk
Mátlová Jana
Koudelák Josef
Ličman Jan
Dostálová Dana
Hažmuková Iva
Čejková Blanka
Dohnal Kamil
Karhánková Hana
80 let
80 let
80 let
75 let
75 let
75 let
65 let
65 let
65 let
60 let

Výborové schůze: 9.1., 6.2., 6.3., 3.4., 2.5., 5.6., 4.9., 2.10., 6.11., 4.12. 2023
Středisko volného času Lužánky vždy v 17.00h

Členské schůze: 11.2., 8.4., 10.6., 7.10., 9.12.2023 vždy v 9-11h v přednáškovém sále Nemocnice u sv. Anny – přístup od Mendlova náměsM, 1. patro nad vrátnicí (klauzura)
Roubování citrusů: 31.3. v 13.00 -17.00 hod. ve Středisku volného časuLužánky dveře č.37
Výstava citrusů v botanické zahradě: 18 - 22.10 v 9.00 – 17.00 hod.
WWW stránky klubu: hqps://citrusari-brno.estranky.cz
Vydává Klub citrusářů v Brně pro vnitřní potřebu členů. Za původnost příspěvku ručí autor.
Vydáno v prosinci 2022