Jdi na obsah Jdi na menu
 


.

Klubové roubování pro veřejnost.

 

Roubování citrusů pro veřejnost se uskuteční 22.3.2024 ve 13-17.00 hodin ve Středisku volného času - skleník

 

 Cena 1 roubu 50,-  Kč, za 2. roub 40,- Kč, za 3. a další roub 30,- Kč popř dohodou dle počtu roubů. Věnujte prosím velkou pozornost potřebnému stavu roubované podnože. V případě, že podnož nebude ve stavu, v němž by mohlo být roubování úspěšné, bude roubování odmítnuto!! Viz níže.

V případě neujmutí roubů přeroubování na následujícím roubování zdarma.

 

 

 

Středisko volného času – Brno – Lužánky,m.č.37 - viz. mapka.

.

Obrazek

.

R

Jak by měla vypadat Vaše vlastní přinesená podnož?
 
/ prosíme čtěte - DŮLEŽITÉ !!! /

 

             Nedříve si asi musíme vysvětlit, co to podnož vlastně je.
 

 

Prostředníkem mezi štěpovaným kultivarem a půdou je podnož. Jde vlastně o kombinovanou rostlinu, kde vlastnosti kořenového systému a vrozené hodnoty podnože často ovlivňují chladuvzdornost, vzrůstnost, stupeň plodnosti naštěpovaného druhu. Ovlivňují chuť plodů, nástup do plodnosti, obsah sušiny v plodech, šťavnatost, poměr kyselin a cukrů, barevnost a velikost plodů, skladovatelnost, trvanlivost, přepravitelnost, dobu ponechání plodů na stromě, sílu oplodí aj.
 
            Pokud jde o pH i o teplotu ovzduší, musí se roub přizpůsobit podnoži (nesprávně podložce), která má vliv i na snášení přísušku, zamokření nebo zasolení půdy, částečně i na zvýšení mrazuvzdornosti tím, že se rostlina dostává dříve do dormance a později ji ukončuje. Důležitou roli hraje podnož v odolnosti vůči chorobám virovým i houbovým nebo v odolnosti vůči škůdcům.
 
            Podnož může vyvolat i změnu typických vlastností naštěpovaného kultivaru. Jestliže se projeví negativní změny, můžeme naroubovanou část odříznout a naštěpovat na jinou podnož, která uchová nebo i vylepší původní vlastnosti kultivaru.
 
            Mnoho citrusových podnoží i roubů je kompatibilních (mají schopnost srůstu), avšak četné ji vzájemně nemají. To může znamenat, že při některých kombinacích obě části zpočátku dobře prospívají, než jedna z nich (zpravidla roub), uhyne, nebo po naroubování ani nevyraší.
 
            U podnože a roubu narážíme na dvě časově vývojová stadia. Zatímco podnož je mladá, zpravidla 1 až 2 roky, naštěpujeme na ni roub rostliny staré snad několik let. Tento roub se vlastně zmlazuje mladou podnoží, umožňujeme mu bujnější růst, který svádí k ponechání plodů již v prvním roce po naroubování, aniž bychom vyčkali, až nová korunka dostatečně zesílí.
 
            Pokud jde o urychlení nástupu do plodnosti, ukazují zkušenosti, že především zákrskovité, málo vzrůstné nebo vegetativně namnožené podnože nástup do vegetace urychlují. Stejný vliv má C. limonia nebo druhy Fortunella. Na druhé straně citrumelo nástup do plodnosti oddaluje.
 
            Podnož je základem života naroubovaného kultivaru. Proto se složení zeminy, její pH, potřeba závlahy a teploty musejí přizpůsobit jejímu kořenovému systému.
 
            Z citrusů uvedených v Tanakově soustavě se dají téměř všechny využít jako podnože s více či méně dobrým předpokládaným výsledkem.

 

Nejlepší termíny pro roubování citrusů jsou na jaře a po prázdninách. Obecně platí že roubování je vhodné v okamžiku, kdy podnož začíná rašit. Nesmíte nechat vaše podnože přerůst, protože pak je roubování mnohem složitější a bývá méně úspěšné. Podnož je nejvhodnější pro roubování jestliže kmínek dosáhne průměru přibližně 4 - 8 mm. Připravte rostliny k roubování - Jestliže má být roubování úspěšné, je nutné, aby roubovaná rostlina byla v růstové fázi - rašila. Tohoto stavu se dosáhne, jestliže přibližně 1 měsíc před předpokládaným termínem roubování semenáček přihnojíme, poskytneme mu teplé a slunné prostředí a popřípadě ho i můžeme zalít vlažnou vodou.
 
 
Druhy podnoží
 
 
            Jsou stovky podnoží, které se využívají nebo dají využít. Vybral jsem pouze některé běžné, vyzkoušené, dostupné nebo perspektivní a uvádím jejich charakteristiku, možnost použití i jejich pozitivní nebo negativní vliv na naroubovaný kultivar. Jde o zkušenosti domácí i zahraniční; přičemž jsem si vědom toho, že někteří pěstitelé se mohli v určitých případech setkat i s odlišnými dílčími výsledky, které však nemohou podstatně zkreslit uvedené údaje.
 
 
Vámi přinesené podnože ve většině případů budou pocházet z vysetých semen z plodů zakoupených v obchodě. Nejvhodnější pro bytové pěstování jsou podnože z pomerančů a grepů. Citroníková podnož je také vhodná, ale musíte se smířit s tím, že Vám na ni naroubujeme zasa citroník. Tyto podnože totiš předávají na „kulturní roub , případně očko“ kyselost a proto tato podnož není vhodná např. pro mandarinovník nebo pomerančovník.
 
Mandarinovníkové  podnože vykazuje poměrně velmi zákrskový růst, proto je tato podnož vhodná zejména pro kunkvaty.
 
            Základem úspěšného roubování, příp. očkování je tedy jednak druh podnože, ale i podmínka, že v danou dobu roubování je podnož bez škůdců, v dobrém stavu (kořenový systém) a  v růstu !!!
 
 

ou.Roubování

 

Roubování 2009

V sobotu 21. března 2009 se konalo roubování rostlin. Účast byla menší než jsme očekávali, ale i tak to splnilo svůj účel. Podnože donesené k roubování byly ovšem v mnoha případech ve špatném stavu. Některé jsme odmítli roubovat. Roubování se zúčastnilo zhruba třicet lidí.

Proběhlo  roubování 2007.  Bylo úspěšné  nebo ne ...???

 
     Ve čtvrtek dne 6.3. 2007 od 15.30 do 17.00 hod. proběhl první letošní termín roubování pro veřejnost. Proto že byl veřejností avizován veliký zájem, byli jsme připraveni i na to, že skleník bude "praskat ve švech". Bylo nachystáno přes 40 (!!!) druhů roubů citrusů, 2 druhy podnoží pro případné zájemce, 4 lidé na roubování, 3 lidé na případné dotazy kolem rostlin. Byly připraveny i písemné návody, jak s rostlinami zacházet po naroubování.
     Prostě a jednoduše jsme byli opravdu připraveni .... a velmi překvapeni.
Z té spousty předem telefonicky domluvených lidí, kteří si raději "blokovali" možnost naroubování, jich přišlo pouze 6 (!!!) Všem nám to bylo upřímě líto. Jak z hlediska "lidského času" - mnozí do Brna museli dojet, tak hlavně z hlediska "materiálu na roubování".
     Bohužel si nemůžeme být jisti, co v ledničkách přežije na další termín. Navíc u většiny pěstitelů začalo jaro a rašení rostlin již začalo. Proto nový odběr robů bude velice omezený, pokud vůbec bude ještě možný...
     Na příští termín bylo dohodnuto: Každý, kdo si telefonicky nebo mejlem "blokne" termín roubování, bude mít jistotu, že se na něj dostane a bude mít možnost "výběru". Ostatní se budou muset spokojit s tím, co zbude - pokud vůbec něco zbude. Možnost závazného přihlašení samozřemě je i na fóru - Citrusy.cz.
     Všem lidem , kterým jsme jejich podnože naroubovali přejeme mnoho úspěchů při jejich pěstování, mnoho radosti z nich a při jakýchkoliv případných problémech s nimi se na nás mohou s důvěrou obrátit pro pomoc.  Je samozřejmostí, že pokud se náhodou některý z roubů neuchytí, mají všichni možnost "opravy" v příštím roubocacím termínu.
     Na co si dávat pozor do příštího roubování - největší problémy vašich rostlin:
1. Asi nejvážnějším problémem byl hmyz všeho druhu. Přes puklice, molice se rostliny jen hemžily různou havětí... Skleník asi bude potřebovat deratizaci....
2. Jako vždy - největím problémem byl přemokřený substrát.
3. Raritou byla rostlina - jednak v přemokřeném substrátu, ale hlavně s více jak polovinou kořenů mimo něj.
4. Snad jen jeden pán, přinesl si 3 velmi solidní  - asi tří až čtyřleté trifoliáty - měl rostliny v naprostém pořádku, avšak bohužel ne v růstu!
 
     Fotografie z roubování naleznete ZDE.
.
.
Proběhl druhý termín roubování. 
.
V sobotu v odpoleních hodinách dne 29.3. proběhl druhý termín roubování. . I tentokrát byla připravena celá řada velmi zajímavých odrůd citrusů. Jako obvykle nejvíc rostlin narouboval pan Sitař.
Zájem o roubování vlastních podnoží byl značný, i když počet nepřekročil minulá léta. Samozřejmě řada příchozích využila možnosti zakoupení naroubovaných podnoží PT a citrumelu. Všem byly uděleny rady, jak s rostlinami zacházet, aby mohly dobře růst a přinášet radost svým majitelům.
Doufáme, že i třetí letošní termín zájemci využijí minimálně ve stejném počtu.
Zajímavosti: Asi největší zajímavostí tentokrát byla "velikost" - nebo spíše stáří podnoží. Největší raritou byl více jak dvou metrový pomeranč, který chtěl její majitel naroubovat ve dvou metrech. Prý chce "veliký strom".
Kladem bylo to, že veškeré podnože byly pěkně "v růstu" a netrpěly žádnými "zvířecími kamarády". Je vidět, že naše "osvěta" přináší svoje ovoce.
Co dodat závěrem: Přejeme všem šťastným majitelům hodně radosti z rostlin.
Fotografie k 2. části roubování pro věřejnost najdete ZDE:
.
 
Proběhl třetí "roubovací den"
 
Dne 4.dubna proběhl poslední rubovací den letošního Roubování pro veřejnost. Dá se konstatovat, že nebyl odlišný od předešlého. Dokonce ani žádná rarita se tentokráte nekonala.
V celku se dá tato naše akce hodnotit jako úspěšná. Veřejnosti jsme prospěli jak radami, tak i naroubovanými rostlinami.. Přejeme všem hodně radosti z jejich pěstovíní a pokud se náhodou vyskytnou nějaké problém, vždy se s námi mohou spojit... Rostliny mají "v záruce".
.
.