Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úspěšné dopěstování štěpovanců

22. 7. 2010

 

Úspěšné dopěstování štěpovanců
 
 Autor: Lubomír Sítař
 
Vegetativní rozmnožování štěpováním (roubování, očkování, kroužkování) je u citrusů nejrozšířenějším způsobem množení. Štěpování je transplantace části rostliny žádoucího kultivaru na podnož. Po srůstu obou částí pokračuje ve vývoji jako jedna rostlina. Štěpováním se rozmnožují všechny rody a kultivary  citrusů.
 Ne vždy však funguje afinita, tj. srstnost obou částí rostliny (roubu-podnože).
 
 Několik bodů, které je třeba dodržet  k úspěchu pěstování roubovanců:
 
  1. Je třeba udržet příznivé mikroklima okolo naroubované rostliny – roubu, aby nám roub do ujmutí nevyschl, neboť nemá možnost čerpat vláhu (mízu) z podnože, dokud nesroste
·         Zakryjeme rostlinu 2l PET průhlednou láhví s uříznutým dnem a ovlhčenými stěnami
·         Navlečeme PVC sáček, kterým zakryjeme celou rostlinu, vyztužíme drátem nebo jinak, a to tak, aby se listy ani rostlina nedotýkaly vlhkého povrchu sáčku
·         Překryjeme roubovanou část sáčkem, podvážeme a dovnitř vstříkneme vodu malým otvorem nebo vpichem injekční stříkačkou, popř. vložíme vlhkou vatu. Voda ani vlhká vata nesmí být ve styku s roubem a roubovaným místem.
  1. Teplota po naroubování by měla být v rozmezí 20 až 27oC, nejlepší teplota 24 až 26oC, při k    které roubovanci nejlépe srůstají.
  1. Rostliny je třeba umístit na dobře osvětlené místo, ale chránit před přímým slunečním zářením ( přehřátí, spálení právě vyrážejících výhonků – oček).  
  1. Rouby by se měly ujímat po 14 dnech, nejpozději po 5 týdnech. Řapík u přijatého roubu po lehkém doteku odpadne, roub a očka zůstávají zelená. U neujatého roubu zasychá řapík současně s roubem, hnědne nebo černá.V tomto případě je nutné odstranit roub a nechat podnož znovu narůst.
  1. Po naroubování se bude na podnoži objevovat obrost (rašící očka – výhonky), tento musíme ihned odstranit, vyštipovat. Vyrašené výhonky na podnoži by brzy přerostly roub a odebraly mu tolik potřebnou energii, živiny ke srůstu a vyrašení ušlechtilé části.  
  1. Po vyrašení roubu a nárůstu výhonů do cca 15cm a více je čas na povolení úvazku roubovací pásky – odstřihneme uzlíky a opatrně odmotáme pásku. Dáváme pozor, abychom si naroubovanou část nevylomili. Odstranění pásky je nutné ke zdravému růstu a zesílení roubovaného místa. K tomu by mělo dojít za další 2 až 3 měsíce dle vitality podnože a podmínek. Při neodstranění pásky dojde k jejímu zařezání do roubovaného místa, uškrcení roubu eventuálně odumření.  
  1. Výjimečně může nastat situace, že roub, přestože je zelený a živý, nevyraší. Proto nezoufejte a vyčkejte probuzení rostliny. Jsou známy a doloženy případy, kdy roubované rostliny začaly růst po 8 a více měsících. V mém případě rostlina naroubovaná v 8. měsíci začala růst ve 3. měsíci následujícího roku.
  1. Po této fázi nastává zpětná aklimatizace rostliny na Vaše podmínky. Postupné odstranění sáčku nebo PET láhve, odřezávání rohů, zakrácení láhve až k úplnému odstranění (vlhkost, teplota, světlo) v průběhu 4 týdnů.